29 June 2013

Important General Knowledge Questions for Bank Exams Part-2

,
Bank exam Important Questions
11.The persons who became the Chief Minister for the longest period in Kerala?
(a).E.K.Nayanar
(b).K.Karunakaran
(c).A.K.Antony
(d).Oommen Chandy

Read More >>

10 April 2013

UPSC Previous Year Question Paper 2014

,
1.Who among the following was not given capital punishment in the Lahore Conspiracy Case?
(a).Ajit Singh
(b).Raj Guru
(c).Sukhdev
(d).Bhagat Singh



2.Consider the following statements relating to the Khilafat Movement :
(i).The Khilafat agitation was launched in 1920 on the question of the future of Turkey which was a defeated
power in the First World War.
(ii).The educated Indian Muslims were taking serious interest in the affairs of Turkey.
(iii).During the Amritsar Congress, (1919), it was decided between the leaders of the Congress and the
Khilafat Committee that the Khilafaf agitation would be continued under Mahatma Gandhi's leadership.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) (i) only
(b).(ii) only
(c) (i), (ii) and (iii)
(d) (i) and (ii) only



3.Who among the following sports persons were commissioned as Honorary Lieutenant Colonel in the Territorial Army in November 2011 for their outstanding contribution in the field of sports and to their commitment to the Army?
(i).Rahul Dravid
(ii).M.S.Dhoni
(iii).Abhinav Bindre
(iv).Sushil Kumar
Select the correct answer using the code given below :
Code :
(a).(i),(ii),(iii) and (iv)
(b).(i), (ii) and (iii) only
(c).(ii) and (iii) only
(d).(i) and (iv) only



4. Which one among the following is the first UN agency to accept Palestine as its full member in October
2011?
(a).UNESCO
(b).WTO
(c).WHO
(d).IMF



5.M is taller than S, who is shorter than R. Vp is taller than Ak. Ah is shorter than Vk. Neither Vp nor Vk is
tallest.If R is standing second in decreasing order of height, who will stand in the middle in the group of
these seven persons?
(a).Vp
(b).Vp or Vk
(c).Ah
(d).Cannot be determined



6.Consider the following statements about India's Five-Year Plan :
1. Prior to the Fourth Five-Year Plan, the allocation of State resources was based on schematic pattern.
2. Lack of transparent and objective mechanism in allocation of State resources led to the adoption of the
Gadgil formula in 1969.
Which of the statements given above is/are correct
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2



7. The benefits under the Rashtriya Swasthya Bima Yojana include which of the following?
1. Hospitalization expenses, taking care of the most common illnesses excluding maternity benefits.
2. Health insurance cover of Rs. 30.000 per family per annum on a family floater basis.
3. Cashless attendance to all covered ailments.
Select the correct answer using the code given below :
Code ::
(a). 1, 2 and 3
(b). 1 and 3 only
(c). 2 and 3 only
(d). 1 and 2 only



8. M ranked sixteenth from the top and twenty-ninth from the bottom among those who passed an examination.Six students did not participate in the examination and five failed. The number of students in the class was
(a).40
(b).44
(c).50
(d).55



9. Five friends A, B, C, D and E are standing in a row facing South but not necessarily in the same order. Only B is between A and E, C is immediate right to E, and D is immediate left to A. On the basis of this, which one among the following statements is definitely true?
(a). B is to the right of E      
(b). A is second to the left of C
(c). D is third to the left of E
(d). B is to the left of A


10. A clock is so placed that at 12 noon, its minute hand points towards North-East. In which direction does its hour hand point at 1 :30 PM?
(a).North
(b).South
(c).East
(d).West

Read More >>

06 April 2013

Current Affairs Package Set-1

,
1.According to the news released on Recently, "Sorry, I am bringing back a small medal", says __________
(a).Mary Kom
(b).Vijendra Singh
(c).Devendro Singh
(d).Saina Nehwal

Answer:(a).Mary Kom
Read More >>

18 March 2013

CSIR-CASE exam Admit Card 2013

,
                                                                    Combined Administrative Services Exam 2013 
(CSIR-CASE 2013)  will be held on 31/3/2013 (Sunday),for this exam Admit Card Has to be Available in Online You Can Get Your Admit Card,Entering Application Number(Range of Application Number is between 100001 to 188838) and Your Date of birth...
Read More >>

05 March 2013

Central Police Forces(AC's) Examination 2011 Merit Order Final Result-Reserve List

,
                                  Union Public Service Comission
                 CENTRAL POLICE FORCES(AC'S) EXAMINATION, 2011
       The Result of the central police Forces(Ac's) Examination, 2011 was declared vide press note dated 30th October, 2012 recommending 567 Candidates in order of merit for appointment. Result of another candidate which withheld was  also declared on 30-11-12, taking the total recommendations as 558.

        The Commission, in accordance with rule 16(4) and (5) of the Central police Forces (Ac's) Examination, 2011, has also maintained a consolidated reserve List in order of merit below the last recommended candidate in each category.

        As now sought by ministry of home affairs, the commission hereby recommends 87 candidates,
which includes 14 General, 55 other Backward Classes, 11 Scheduled Caste and 07  Scheduled Tribe to fill up the remaining posts based on central police forces(AC's) Examination, 2011.A list of these Candidate is enclosed.Ministry home affairs/CAPF's would be communicating directly with the Recommended  candidates.

       The candidatures of 09 candidates bearing Roll No's:033350,62855,69244,75277,116267,118392, 125997,126042 and 150733 is provisional.

.      The List of these 87 Candidates would also be available on the UPSC website.UPSC Website Link:   http://upsc.gov.in
                           Candidate Merit Order Final Result -Reserve List
Read More >>
 

Blog Archive

Santhi Ganesan Copyright © 2013 | Template design by O Pregador